Produkty, które mają więcej cukru niż myślisz

Będąc na diecie, ograniczasz ilość cukrów prostych dostarczanych do organizmu. Ale czy na pewno wiemy, których pokarmów unikać? Często dajemy się złapać w pułapkę, kupując produkty, które wcale nie są takie “fit”, mimo że na takie wyglądają.

Podstawą skutecznego odchudzania są przede wszystkim odpowiednio zbilansowane posiłki. Do organizmu należy dostarczać w odpowiednich proporcjach węglowodany, białka i tłuszcze. Bez tego o idealnej sylwetce można tylko pomarzyć. Różnego rodzaju wyrzeczenia oraz konieczność przygotowywania dietetycznych potraw wydają się być czymś nieuniknionym. Dlatego na pomoc przychodzą nam producenci oferujący szereg sałatek, soków, koktajli i wielu innych produktów, określanych (przez nich) jako „fit” czy “light”. Niestety, w rzeczywistości wiele z nich zawiera ogromne ilości cukru, na co często nie zwracamy uwagi.

Poniższe produkty zawierają więcej cukru niż można by przypuszczać.

  1. Musli. W sposób naturalny kojarzy się z dietą. W internecie można znaleźć setki przepisów na połączenie płatków owsianych z suszonymi owocami i jogurtem naturalnym. To jak najbardziej odpowiedni pomysł dla osób na diecie (i nie tylko dla nich)… chyba że – chcąc oszczędzić czas – wybieramy gotowe mieszanki dostępne w sklepach. Są one wypełnione dodatkową porcją cukrów prostych, które mają poprawić odczucia smakowe i zachęcić do ponownego zakupu. (Same płatki owsiane również zawierają węglowodany. Są to jednak węglowodany złożone, wolniej wchłaniane przez organizm.)
  1. Batony proteinowe. Łakoć polecany każdej osobie aktywnej fizycznie. Zjedzony po treningu od czasu do czasu nie wywoła w naszym organizmie wielkiego spustoszenia. Należy jednak zwrócić uwagę na jego skład. Niektórzy producenci chwalą się wysoką zawartością białka w produkcie, pomijając dużą ilość cukrów prostych. Ze względu na to najlepiej zaopatrywać się w artykuły zaufanych producentów, specjalizujących się w produktach dla sportowców.
  2. Nabiał 0% tłuszczu. Punkt dotyczy wszelkiego rodzaju jogurtów, serków czy mleka typu light, które na pewno nie jest „fit”, mimo zapewnień producenta. Artykuły te cechuje obniżona zawartość tłuszczu (w rzeczywistości wartość 0 g znaleźć można niezwykle rzadko) oraz… duża ilość węglowodanów. Często znajduje się w nich półtorej do dwóch łyżeczek cukru na 100 gramów produktu. (Na szczęście nie wszystkie tego typu produkty należy wrzucać do jednego worka. Można też znaleźć jogurty czy serki 0%, które nie mają tak dużo cukru. Dlatego zawsze warto czytać skład.)
  1. Soki owocowe. Można je znaleźć na każdej półce ze zdrową żywnością. Owoce naturalnie zawierają duże ilości fruktozy, dlatego soki – nawet te przygotowywane samodzielnie – należy pić z umiarem. Dostarczą do organizmu niezbędnych witamin, ale mogą też spowolnić efekty naszej pracy. Negatywny wpływ będą miały przede wszystkim napoje produkowane z zagęszczonych soków (koncentratów), dosładzane cukrem i/albo syropem glukozowo-fruktozowym. Powinniśmy się ich wystrzegać jak ognia!
  2. Kawa w saszetkach. Ogólnie kawa ma pozytywny wpływ na metabolizm, o czym mówi się i pisze coraz częściej. Jest również jednym z ulubionych napojów znacznej ilości społeczeństwa. Jednak ze względu na wygodę często  w kawę w 20-gramowych opakowaniach „na raz”. Mało kto zwraca jednak uwagę na etykiety. Tymczasem w jednej saszetce może być nawet ok. 10 g cukru (dwie łyżeczki).
  3. Suszone owoce. Słodka alternatywa dla batonów czy czekoladek. Sprawdzają się np. w owsiankach czy jako dodatek do omletu. Nie należy z nich całkowicie zrezygnować, ale warto wziąć pod uwagę, że zawierają bardzo duże ilości cukrów, a potrafią znikać z miseczki w błyskawicznym tempie. Przykładowo – 100 g moreli suszonej to blisko 70 g węglowodanów (w dużej mierze prostych)!

Powyższych produktów nie musisz traktować jako absolutnie zakazanych. Wymieniając je, zależało nam bardziej na tym, by przestrzec przed zbyt częstym sięganiem po nie. Wiele osób mogłoby uznać je za niegroźne, tymczasem spożywane w dużych ilościach mogą wprost zrujnować efekty twojej diety.

ograniczanie-cukrow

Zobacz również