3 przepisy na zdrowy obiad

Walka o wymarzoną sylwetkę to nie tylko regularne treningi. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta, która będzie dostarczała organizmowi wszystkich potrzebnych makro- i mikroskładników.

Zgodnie z tą ideą przygotowaliśmy kilka przepisów, które są nie tylko pożywne i odżywcze, ale przede wszystkim smaczne. Należy pamiętać, że zdrowa dieta to nie tylko wyrzeczenia i powtarzalne posiłki. To przede wszystkim różnorodność smaków i składników, która pozwala każdego dnia cieszyć się pełnowartościowymi daniami.

Do przygotowania poniższych posiłków nie potrzebujesz wymyślnych składników. Wszystko, co będzie Ci potrzebne znajdziesz w najbliższym sklepie. Przepisy, które przygotowaliśmy opierają się na łatwo dostępnych warzywach i źródłach białka. Nie pozostaje Ci więc nic innego, jak przygotować listę zakupów i zabrać się za gotowanie!

 

Fit pizza z patelni

Składniki na ciasto:

50 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Łyżka płatków owsianych

Łyżka oliwy z oliwek

40 ml mleka

Sól, pieprz, bazylia do smaku

Sos pomidorowy:

Pół szklanki passaty pomidorowej

Ząbek czosnku

Łyżeczka oliwy

Bazylia, oregano, sól, pieprz

Dodatki: dowolne, polecamy ser mozzarella, kurczaka, pieczarki, paprykę

 

Wszystkie składniki łączymy w misce, powstałą masę wylewamy na patelnię i smażymy przez dwie minuty na średnim ogniu. Przewracamy powstały placek na drugą stronę, Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i układamy przygotowane dodatki. Smażymy pod przykryciem przez około 10 minut.

 

Grillowany pstrąg z warzywami i kaszą

Składniki:

pstrąg

100 g papryki, cukinii, marchewki, brokułu i groszku

Mała cebula

Suszone pomidory

100 g kaszy gryczanej palonej

2 gałązki rozmarynu

Sól, pieprz

 

Pstrąga wypełniamy pokrojoną papryką, cukinią, cebulą i rozmarynem. Posypujemy solą i pieprzem. Okładamy suszonymi pomidorami, zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, pieczemy około 20 minut. W międzyczasie na parze gotujemy pozostałe warzywa oraz przygotowujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Makaron warzywny z kurczakiem po tajsku

Składniki:

180 g piersi z kurczaka

120 g papryki i cukinii

Orzechy arachidowe

Oliwki czarne

Sos sojowy

Olej rzepakowy

Pieprz cayenne

Cebula dymka

 

Kurczaka, cukinię i paprykę kroimy w paski, smażymy na oleju. Kiedy warzywa zmiękną, a kurczak przestanie być surowy dolewamy sos sojowy i przyprawiamy pieprzem cayenne.

Kurczaka z warzywami przekładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi oliwkami, orzechami oraz cebulą dymką.

 

Zobacz również