Co powinno znajdować się w kuchni każdego sportowca?

Z czytaniem przepisów (jakichkolwiek) zwykle jest tak, że wyobrażamy sobie te wszystkie pyszne dania, które mogą z nich powstać, w głowie pojawia się wykrzyknik: MUSZĘ TO ZROBIĆ JESZCZE DZIŚ! Kiedy dochodzimy do listy składników „Muszę to zrobić jeszcze dziś” zostaje przesunięte na „może kiedyś”, by ostatecznie o nim zapomnieć.

Nie inaczej jest w przypadku wszelkiego rodzaju fit przepisów. Mamy jednak dobrą informację. Zauważ, że sporo z nich korzysta z podobnych składników – w końcu pula naprawdę zdrowych i dobrych pokarmów jest mocno ograniczona. Na tej podstawie postanowiliśmy stworzyć mini poradnik dotyczący tego, co powinno znaleźć się w każdej fit kuchni.

Zorganizuj sobie w kuchni miejsce

Czyli taką szafkę lub półkę, w której będziesz pod ręką trzymać wszystkie zdrowe produkty, które nie wymagają przechowywania w lodówce. Możesz nam wierzyć – jest ich sporo. Od kasz, przez płatki owsiane, po bakalie, orzechy, czy soczewicę. Dlaczego to takie ważne?

Zawsze przed zakupami zrób przegląd szafki

Zawsze, gdy wybierasz się na większe zakupy, zajrzyj do swojego fit miejsca i sprawdź, czego aktualnie ci brakuje. Być może taki przegląd zainspiruje cię do wpisania na listę kilku dodatkowych rzeczy, które… no właśnie były wymagane w jakimś przepisie, którego nie udało ci się wypróbować.

Co powinno znajdować się w kuchni?

Po pierwsze wszystko to, co lubisz i może stanowić szybką przekąskę, jak i mniej oczywiste „półprodukty”, z których możesz wyczarować pyszne dressingi do warzyw, czy zdrowe słodkości. Przejdźmy zatem do listy!

Jajka

Jajka oczywiście wypada trzymać w lodówce, ale… zwróć uwagę skąd bierzesz je w sklepie. Praktycznie zawsze znajdują się poza chłodnią (jajka przede wszystkim nie lubią zmian temperatury, dlatego nie powinno się ich trzymać na drzwiach lodówki, gdzie narażone są na ciągłe wahania). Jeśli jesteś w stanie uporać się z nimi (czyt. zjeść je) w ciągu kilku dni, to mogą trafić do twojej fit szafki. Pamiętaj tylko, żeby owinąć je w folię i zawsze dokładnie myć ręce. Salmonella może znajdować się nawet na przebadanych jajach z marketu!

Mrożone mięso i ryby

Najlepiej już wstępnie poporcjowane, żeby nie trzeba było tracić czasu i dodatkowo brudzić kuchni, gdy przyjdzie czas na ich przygotowanie. Stawiamy oczywiście na chude mięso i tłuste ryby. Niegłupim pomysłem jest także mrożenie w marynacie. Dzięki temu wszystko doskonale przejdzie przyprawami. Jest to szczególnie istotne, gdy gotujesz na parze.

Czosnek i cebula

Można z nich wyczarować cuda, a bez nich nic nie smakuje za dobrze. Oba te skarby można przechowywać długo. O właściwościach zdrowotnych nie będziemy się rozpisywać. Cebula i czosnek to po prostu SUPER superfood. Jedyny problem – przykry zapach z ust. Ale i na to są sposoby – cebulę wystarczy sparzyć, a ząbek czosnku przekroić wzdłuż i wyciągnąć kiełek.

Koszyk przypraw

  •         Bazylia, oregano, rozmaryn
  •         Papryka słodka, papryka, chilli
  •         Curry, Masala, Czubryca
  •         Cynamon, Imbir
  •         Pieprz czarny, zielony, ziołowy
  •         Saszetki z mieszankami do sosów sałatkowych

Pogrupowane i gotowe do użycia. Z tych kilku przypraw możesz wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Warto więc mieć je zawsze pod ręką (i nieotwarte saszetki w zapasie!).

Bakalie

Orzechy włoskie, nerkowca, suszone śliwki, żurawina, rodzynki, wiórki kokosowe. Kupisz je w każdym sklepie, a są doskonałym dodatkiem do zdrowego śniadania – czy to na bazie mleka, czy jogurtu.

Płatki owsiane

Poranna owsianka, a może wieczorna przekąska na słono (ugotowane płatki, czosnek, sól, pieprz, bazylia, trochę przecieru pomidorowego). Owies jedz przynajmniej raz dziennie!

Kakao

Świetne do wypicia po treningu, ale także jako dodatek do jogurtu naturalnego, gdy zachce ci się czekolady. Kakao jest super zdrowe, pod warunkiem, że kupujesz takie bez cukru!

Makarony i zboża

Pszenne lub pełnoziarniste, kasza lub ryż – wybieraj te, które lubisz najbardziej, ale zawsze miej przynajmniej jedno opakowanie w pogotowiu. Ugotowanie kaszy zajmuje 20 minut, a w tym czasie możesz przygotować do niej dodatki – na słono lub słodko. Obiad z głowy!

Tłuszcze

Oliwa lub olej rzepakowy to podstawa podstaw i przy okazji jedne z najzdrowszych tłuszczów. Jeśli lubisz eksperymenty – sięgaj po innego rodzaju zdrowe tłuszcze, ale dla nas wymiana oleju kokosowego (którego wymaga jakiś przepis) na rzepakowy nie stanowi żadnego problemu.

To z grubsza wszystko, co należy mieć zawsze w swojej kuchni. Nie wymieniamy takich oczywistości, jak mleko, czy jogurty, bo to już kupuje każdy według uznania. Skupiliśmy się na tym, bez czego nie wyczarujesz żadnej zdrowej potrawy.

 

 

Zobacz również