Spirulina – czym jest i jakie korzyści może ci dać?
Data dodania: 2019-06-17
Wśród wszystkich superfoods to właśnie ona wyróżnia się specyficzną zieloną barwą. Nie jej kolor jest jednak najważniejszy. Warto podkreślić, że spirulina zawiera bardzo dużo witamin i składników mineralnych, a także doskonały skład aminokwasowy. Wszystko to sprawia, że działa korzystnie dla twojego zdrowia. Jak ją spożywać? Czy spirulina daje skutki uboczne? Postaraliśmy się zebrać w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dla ciebie informacje na jej temat.
Spirulina – wartości odżywcze
Przede wszystkim musisz wiedzieć, czym jest spirulina. To jedynie handlowa nazwa dla cyjanobakterii (pochodzi od kształtu spirali). Są to w gruncie rzeczy algi wydobywane z jezior w Meksyku lub Afryce. Co ciekawe, oprócz suplementów diety, spirulina jest także składnikiem wielu kosmetyków i pokarmu dla niektórych ryb. Dlaczego warto się nią zainteresować? Bo poziom przyswajalności spiruliny waha się od 85 do 95%!
Co znajdziesz w 100 g spiruliny? | |
kalorie | 290 |
białko | 57,47 g |
tłuszcz | 7,72 g |
węglowodany | 23,90 g |
błonnik | 3,60 g |
Jak łatwo zauważyć, spirulina zawiera naprawdę dużo pełnowartościowego białka. Z tego względu bardzo często, by uzupełnić jego braki, sięgają po nią weganie i wegetarianie. To ciągle jednak nie wszystko, jeśli chodzi o jej prozdrowotny skład!
Najważniejsze składniki mineralne oraz witaminy zawarte w 100 g spiruliny to:
- 120 mg wapnia
- 195 mg magnezu
- 28,5 mg żelaza
- 118 mg fosforu
- 1363 mg potasu
- 1048 mg sodu
- 10,1 mg witaminy C
- 570 IU witaminy A
- 25,5 µg witaminy K
- 12,82 mg witaminy B3
- 3,67 mg witaminy B2
- 2,38 mg witaminy B1
- 5 mg witaminy E
Z bardzo ważnych dla twojego ciała składników warto wyróżnić również dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nic dziwnego, że spirulina jest tak często polecanym suplementem diety – może bowiem realnie przyczynić się do poprawy twojego zdrowia.
Spirulina – dawkowanie i działanie
Nie ma wątpliwości co do tego, że prawidłowo przyjmowana spirulina niesie cały szereg korzyści zdrowotnych. Jakie są jej zalecane dawki? Suplementację spiruliny stopniowo się zwiększa. Początkowo zaleca się spożywać 3-5 g na dobę. Po jakimś czasie – 6-10 g na dobę. Co jednak ciekawe, osoby, które regularnie trenują lub mają wymagającą fizycznie pracę, mogą spożywać jej nawet 30 g na dobę! Dlatego najlepiej jest udać się do specjalisty dietetyka, który dostosuje indywidualne dawkowanie.
Jakich efektów możesz się spodziewać? Działanie spiruliny to m.in.:
- zwiększona przepustowość naczyń krwionośnych poprzez zmniejszenie powierzchni błony, którą wytwarza cholesterol – to ochrona przed miażdżycą, udarem i innymi chorobami układu sercowo – naczyniowego
- obniżone ciśnienie krwi
- skuteczna detoksykacja organizmu i oczyszczenie z metali ciężkich
- wsparcie w chorobach nerek dzięki wysokiej zawartości fosforu, który działa pomocniczo w likwidowaniu kwasu moczowego
- zwiększenie przeciwciał odpowiedzialnych za poprawę odporności oraz nawet zwalczanie chorób przewlekłych (wg badań Uniwersytetu Maryland)
- wspomaganie wątroby dzięki metioninie, która przyspiesza odbudowę komórek tego organu
- poprawa stanu włosów, skóry i paznokci – wpływ mają na to witaminy, składniki mineralne oraz chlorofil
- przyspieszone odchudzanie dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka
- zwiększenie energii
- złagodzone objawy alergii i chorób zatok – spirulina łagodzi swędzenie, zapobiega powstawaniu nadmiaru wydzieliny oraz kichaniu
Co więcej, spirulina zalecana jest również diabetykom. Wyróżnia się bowiem dużą zawartością beta-karotenu, witamin A i C oraz z grupy B, a także magnezu, cynku i potasu. To wszystko ma ogromne znaczenie dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Spirulina może być przyjmowana na kilka sposobów. Suplement diety występuje w postaci tabletek lub proszku. Ten natomiast możesz przyjmować w koktajlach, sałatkach, owsiance, cieście czy zupie – masz pełną dowolność. Pamiętaj jednak, że przez intensywny zielony kolor zmieni nie tylko wartości odżywcze twojego posiłku i jego smak, ale także jego wygląd!
Spirulina – skutki uboczne
Zalecamy udanie się do dietetyka właśnie dlatego, że spirulinę również można przedawkować. Zdarza się to stosunkowo rzadko, najczęściej przez totalną nieznajomość tematu i przez to, że ktoś nie zapoznał się z dołączoną ulotką. Niemniej warto wiedzieć, jakie objawy powinny cię zaniepokoić. Przedawkowanie spiruliny skutkuje m.in. biegunką, wymiotami, wysypką, nudnościami, bólami brzucha, ale także zawrotami głowy i zaburzeniami snu. Dlatego tak ważne jest, byś zwiększał przyjmowaną dawkę stopniowo i zaczął od najniższej, którą podaliśmy wcześniej. Uważnie śledź reakcje swojego ciała i z czasem zwiększaj ilości dodawane do jedzenia czy przyjmowane w postaci tabletek. Jeśli zauważysz u siebie niepokojące objawy, najlepiej na jakiś czas zrezygnuj z suplementacji.
Spirulina to superfood dostępny często w aptekach, ale bez trudu dostaniesz go także w każdym sklepie zielarskim czy sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętaj, by zwrócić uwagę, czy posiada ona certyfikat – to potwierdzenie dla ciebie, że wybrałeś tę pochodzącą z ekologicznej uprawy. Warto podkreślić, że spirulina jest stosunkowo tania – koszt tej w proszku to około 10-15 zł. za 100 g. To niewielka inwestycja z pewnym zyskiem dla ciebie!