Jesienna dieta - co jeść, żeby czuć się dobrze i nie chorować?

Charakterystyczne dla jesieni, zwłaszcza wczesnej, zimne noce i poranki oraz ciepłe popołudnia to często pierwszy krok do objawów przeziębienia. A nikt przecież nie chce wylądować w łóżku z wysoką temperaturą, katarem i kaszlem. Czy istnieje sposób, by tego uniknąć? Kluczem jest odpowiednio dobrana dieta. Jesień daje mnóstwo możliwości. To właśnie w tym okresie mamy dostęp do najlepszych warzyw i owoców, które nie tylko dobrze smakują, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe!

Ludzki organizm w pewnym sensie współdziała z otaczającą go przyrodą. Latem temperatura naszego ciała jest większa, zatem potrzebujemy ochłodzenia. Zimą musimy się zagrzać, a wiosną zadbać o utrzymanie najlepszego poziomu wilgotności. Jesień to okres idealny do rozwoju wszelkich bakterii i wirusów, przed którymi musimy się chronić. Organizm – jak o każdej innej porze roku – musi się przeciwstawić panującej wokół aurze. Na szczęście Matka Natura dała nam sporo pokarmów, które pomagają zadbać o dobre zdrowie. Po które z nich powinniśmy sięgać jesienią?

Co jeść jesienią?

Jesienią szczególnie liczą się zdrowe kalorie, które pozwolą się rozgrzać w coraz chłodniejsze dni. Z pewnością naturalnie czujesz, że masz ochotę na czekoladę czy kawałek ciasta. Uważaj – chociaż to rzeczywiście kaloryczne posiłki, nie dodadzą ci one zdrowia, a jedynie kilogramów, których będziesz chciał się pozbyć podczas nadchodzącej wiosny. Jesienna dieta powinna być bogata w ciepłe, rozgrzewające dania, takie jak…

Jesienne zupy

Klasyczne jesienne danie. Aby rozgrzać się od wewnątrz, postaw na przyprawy pikantne i korzenne. Nie stroń od aksamitnych zup kremów, które poza tym, że pięknie wyglądają, podnoszą temperaturę ciała i są bardzo sycące. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi energii.

Jesienne zupy możesz przygotować z niemal wszystkich warzyw korzeniowych, których o tej porze jest całe mnóstwo. Postaw na pora, dynię, cebulę czy buraki. Pomyśl nad zupą wielowarzywną czy rozgrzewającym rosole. W tym okresie warto spróbować również fasoli i soczewicy. Pamiętaj, że możesz nimi zastąpić mąkę, często dodawaną jako zagęstnik.

Sprawdzone propozycje jesiennych zup to między innymi:

  • dyniowa z imbirem,
  • marchewkowa z dodatkiem curry,
  • chiński rosół na cielęcinie i drobiu.

Te potrawy sprawdzą się znacznie lepiej niż kubek ciepłej herbaty (choć ją też możesz pić niemal do woli) i skutecznie powstrzymają ciągle powracającą ochotę na słodycze.

Ciepłe śniadania

Nie w tym rzecz, by całkiem zapomnieć o kanapkach czy pysznym jogurcie. Jesienią warto jednak postawić na ciepłe śniadania, takie jak np.:

  • jajecznica (np. z dodatkiem cebuli i/lub pomidorów),
  • owsianka z dodatkiem owoców (świeżych lub suszonych) oraz przypraw korzennych,
  • jaglanka z jabłkami (te o tej porze roku są pyszne!).

Takie śniadanie to nie tylko możliwość rozgrzania się o poranku, ale także cenne źródło witamin. Gdy za oknem szaro i zimno, powinieneś stawiać na posiłki bogate w witaminy B, D i E. Wariacje na temat śniadania z sezonowymi owocami to także okazja do zaspokojenia potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego.

Wspomaganie odporności

W ostatnich latach lekarze coraz głośniej przypominają, że blisko 80% komórek, które odpowiadają za odpowiedź immunologiczną ludzkiego organizmu, znajduje się w jego jelitach. Dlatego tak istotna jest prawidłowa dieta, dostosowana do warunków atmosferycznych panujących o danej porze roku.

Jesienią najbardziej istotne jest uzupełnienie zapotrzebowania na witaminę D, której nie dostarczamy do organizmu w sposób naturalny. Ma ona niebagatelne znaczenie dla poprawnego działania układu odpornościowego. Okazuje się, że w walce z wirusami oraz bakteriami ma większe znaczenie niż dotychczas najbardziej ceniona witamina C! Gdzie ją znajdziemy? Przede wszystkim w morskich rybach, dlatego jesienią uzupełnij swoją dietę o śledzie, makrele, łososia i tuńczyka. Możesz także suplementować naturalną witaminę D np. w kroplach.

Nie powinieneś jednak rezygnować z witaminy C. To ona jest budulcem najmocniejszego przeciwutleniacza działającego w ludzkim ciele, dlatego nie powinno jej zabraknąć w jesiennej diecie. Pokarmy bogate w witaminę C to przede wszystkim kiszona kapusta (idealna jako baza obiadowej surówki), owoce dzikiej róży czy cytrusy (doskonałe jako dodatek do herbaty).

Dodatkowo postaraj się, by w twoim jadłospisie nie zabrakło posiłków bogatych w witaminę A, która wspiera odporność. Sięgnij po marchewkę, kapustę, pomidory czy paprykę (z niej również możesz przyrządzić przepyszną zupę!). Jesienią ważne będą również cynk, selen i żelazo. Jedz zatem dużo mięsa, ryb, owoców morza, pestek dyni czy roślin strączkowych. Sięgnij również po brokuły, natkę pietruszki i jajka. To najbardziej naturalna droga do dobrego zdrowia w okresie jesiennym!

jak-odzywiac-sie-jesienia

Zobacz również