Twój klub:
Można je postawić przed wejściem do lokalu. Można z nich zrobić latarenkę, ozdobę halloweenową, zupę, przecier i sos. A czy przyszło Ci do głowy, że z dyni można zrobić pyszne fit brownie? To idealna jesienna przekąska.
O tej porze roku dynie dostępne są niemal na każdym straganie i w każdym warzywniaku. Zanim napiszemy o tym, że jest bardzo zdrowa i zawiera dużo wartości odżywczych oraz witamin, a ty pomyślisz: „które giną w procesie obróbki termicznej”, musisz wiedzieć, że… DYNIA NIE TRACI WARTOŚCI ODŻYWCZYCH PO UGOTOWANIU, UPIECZENIU, GRILLOWANIU, etc. Ba, nie traci wartości odżywczych nawet, gdy zrobisz z niej halloweenowe Jack-o lantern. Czy to nie piękne?
Nie będziemy wchodzić tu w konkretne ilości, ale lista składników jest bardzo bogata w błonnik, cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, niacynę, potas, ryboflawinę, sód, tiaminę, wapń, witaminę A, witaminę B6, witaminę C, witaminę E, witaminę K, żelazo. Zawartość tłuszczu to raptem 0,10g, a węglowodanów 6,50g. 100 gram dyni to zaledwie 35 kalorii.
Czy wiesz, że do rodziny dyniowatych zalicza się także ogórek, melon i arbuz?
Spróbuj dyni na surowo, na pewno poczujesz lekko melonowy smak.
Sama dynia nie stanowiłaby więc sycącego posiłku, który dostarczyłby odpowiednią ilość kalorii dla regularnie trenującej osoby. Jako dodatek lub wypełniacz sprawdza się jednak idealnie. I w takiej roli występuje w naszym pysznym, wilgotnym i zdrowym brownie. Od razu zaznaczmy – takie brownie będzie świetną przekąską przed i po treningu. Zawartość dyni sprawi, że bez tłuszczu osiągniemy efekt lekkiego, puszystego i wilgotnego ciasta. Co może pójść nie tak?
Wiesz co jeszcze jest fajnego w tym przepisie? Potrzebujesz tylko około 25 minut, żeby zrobić 9-12 kawałków. Odliczając oczywiście czas potrzebny na obranie dyni i zblendowanie miąższu! Zaczynajmy!
Składniki:
To nie powinno stanowić wyzwania dla nikogo, kto kiedykolwiek piekł jakieś ciasto. W końcu w naszym brownie nie ma ani mąki, ani jajek.
Brownie po wyjęciu będą lekko niedopieczone, ale tym się nie przejmuj. Przykryj je kawałkiem ręcznika papierowego (nie dociskaj), pozwól przestygnąć i wsadź do lodówki na całą noc. Rano będzie na Ciebie czekać pyszna przekąska.
Najpopularniejsze artykuły
Zobacz również