Szybki, pyszny i prosty przepis na... pierś z kurczaka

Wszyscy wiedzą, że nie ma dobrego treningu bez kury na talerzu. Ale ile można jeść suchy filet z ryżem? Okej, wiemy, że są osoby, dla których jedzenie jest tylko środkiem. A co z tymi, dla których jest także celem? Co z tymi wszystkimi, którzy zwyczajnie lubią dobrze zjeść, a przy tym nie wkładać w siebie śmieciowego jedzenia?

Ci wszyscy powinni sięgnąć po ten przepis na filet z kurki. Jest prosty, jest efektowny i jest pyszny. Filet jest tak pyszny, że przyjdziesz na trening tylko po to, by szybko zjeść go w szatni.

Czas przygotowania – do 20 minut.

Czego potrzebujesz?

  •         Filet z kurczaka (weź tyle, ile zmieści się na patelni)
  •         Mąka – tyle, by wysypać na talerz i obtoczyć filety (ok. 60 g na 3 filety)
  •         Sól i pieprz – do smaku
  •         Miód / syrop klonowy / syrop z agawy – 1/3 szklanki
  •         Czosnek – tyle, ile lubisz
  •         Masło – 4 łyżki
  •         Sos sojowy – 1 łyżka
  •         Ocet jabłkowy (lub białe, wytrawne wino!) – 1,5 łyżki
  •         Szczypiorek (opcjonalnie)

Jak przygotować?

Wspominaliśmy już, że to super proste danie? Fileta z kurczaka raczej nie myjemy (jeżeli na mięsie są jakieś bakterie, to polewając je wodą, rozchlapujesz je naokoło zlewu). Osuszamy go ręcznikiem papierowym, wycinamy tłuszcz i błonki. Możesz też odciąć to, co w sklepach nazywają „polędwiczką”, czyli tę małą część fileta, która znajduje się od wewnętrznej strony. To możesz zamrozić. Nie przyda się w tym przepisie.

Filet

Filet głęboko natnij nożem tak, by powstała kratka. Dzięki temu gruby filet dobrze się usmaży, a samo danie nabierze super apetycznego wyglądu.

Mąka, sól i pieprz

Kurczaka posól i popierz, a następnie obtocz w mące.

Masło

Na patelni rozpuść 3 solidne łyżki masła i w nim, na średnim ogniu, smaż filety. Połóż je kratką do dołu i nie ruszaj. Po 5 minutach obróć. Kratka powinna być zrumieniona. Jeśli widzisz, że głębsze partie fileta są jeszcze surowe – nie szkodzi. Jeszcze nie skończyliśmy.

Czosnek

W międzyczasie (to znaczy, gdy smaży się filet) posiekaj drobno tyle czosnku, ile lubisz. Gdy filet będzie już obrócony, dodaj na patelnię kolejną łyżkę masła i dodaj czosnek. Pozwól, aby lekko się zeszklił.

Syrop klonowy, sos sojowy, ocet jabłkowy

Teraz zaczyna się magia. Najpierw na patelnię wylej syrop klonowy i zamieszaj. Następnie dodaj sos sojowy i zamieszaj. Na końcu ocet jabłkowy lub białe wino.

Duszenie

Pozwól, aby filet trochę się w tej miksturze podusił. Obracaj go i polewaj pysznym sosem. Jak szybko zauważysz, sos zacznie gęstnieć, a w końcu nieco się skarmelizuje i zacznie przypominać glazurę. Nie pozwól oczywiście, by cukier (zawarty w miodzie/syropie) się przypalił.

Szczypiorek

Kiedy sos będzie już ładnie i apetycznie przylegał do fileta, danie jest gotowe. Możesz posiekać szczypiorek i posypać nim kurczaka.

Podawaj z ryżem. Smacznego!

 

Zobacz również