3 przepisy na zdrowy obiad
Data dodania: 2021-02-03
Walka o wymarzoną sylwetkę to nie tylko regularne treningi. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta, która będzie dostarczała organizmowi wszystkich potrzebnych makro- i mikroskładników.
Zgodnie z tą ideą przygotowaliśmy kilka przepisów, które są nie tylko pożywne i odżywcze, ale przede wszystkim smaczne. Należy pamiętać, że zdrowa dieta to nie tylko wyrzeczenia i powtarzalne posiłki. To przede wszystkim różnorodność smaków i składników, która pozwala każdego dnia cieszyć się pełnowartościowymi daniami.
Do przygotowania poniższych posiłków nie potrzebujesz wymyślnych składników. Wszystko, co będzie Ci potrzebne znajdziesz w najbliższym sklepie. Przepisy, które przygotowaliśmy opierają się na łatwo dostępnych warzywach i źródłach białka. Nie pozostaje Ci więc nic innego, jak przygotować listę zakupów i zabrać się za gotowanie!
Fit pizza z patelni
Składniki na ciasto:
50 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka płatków owsianych
Łyżka oliwy z oliwek
40 ml mleka
Sól, pieprz, bazylia do smaku
Sos pomidorowy:
Pół szklanki passaty pomidorowej
Ząbek czosnku
Łyżeczka oliwy
Bazylia, oregano, sól, pieprz
Dodatki: dowolne, polecamy ser mozzarella, kurczaka, pieczarki, paprykę
Wszystkie składniki łączymy w misce, powstałą masę wylewamy na patelnię i smażymy przez dwie minuty na średnim ogniu. Przewracamy powstały placek na drugą stronę, Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i układamy przygotowane dodatki. Smażymy pod przykryciem przez około 10 minut.
Grillowany pstrąg z warzywami i kaszą
Składniki:
pstrąg
100 g papryki, cukinii, marchewki, brokułu i groszku
Mała cebula
Suszone pomidory
100 g kaszy gryczanej palonej
2 gałązki rozmarynu
Sól, pieprz
Pstrąga wypełniamy pokrojoną papryką, cukinią, cebulą i rozmarynem. Posypujemy solą i pieprzem. Okładamy suszonymi pomidorami, zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, pieczemy około 20 minut. W międzyczasie na parze gotujemy pozostałe warzywa oraz przygotowujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron warzywny z kurczakiem po tajsku
Składniki:
180 g piersi z kurczaka
120 g papryki i cukinii
Orzechy arachidowe
Oliwki czarne
Sos sojowy
Olej rzepakowy
Pieprz cayenne
Cebula dymka
Kurczaka, cukinię i paprykę kroimy w paski, smażymy na oleju. Kiedy warzywa zmiękną, a kurczak przestanie być surowy dolewamy sos sojowy i przyprawiamy pieprzem cayenne.
Kurczaka z warzywami przekładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi oliwkami, orzechami oraz cebulą dymką.