7 pomysłów na jesienne dania
Data dodania: 2019-10-21
Jesienią najłatwiej o przeziębienie, ale także wyraźny i wręcz niebezpieczny spadek nastroju, które mogą utrudnić regularną aktywność fizyczną. Jak temu zapobiec? Najprostszy sposób to odpowiednia dieta: jednocześnie rozgrzewająca, sycąca i lekka. To absolutna podstawa twojego zdrowia w tym okresie. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na obiad. Znajdziesz tu też propozycje na – nieco zdrowsze niż zwykle – ciepłe śniadania i pyszne niskokaloryczne zupy z sezonowych warzyw.
Jesień na talerzu najczęściej kojarzy się z ciężkimi potrawami. Tymczasem to wcale nie musi być prawda! Ważne jest, by serwowane potrawy były ciepłe i sycące, ale przy odrobinie wysiłku możesz sprawić, że nie będą tłuste ani wysokokaloryczne. Postanowiliśmy zastosować lżejsze zamienniki i tak powstały przepisy na obiad, śniadania i wygodne lunche, które nie zniszczą efektów wypracowanych latem na siłowni.
Fit menu na jesień – sycące, smaczne i zdrowe
Śniadanie
Dyniowe placuszki
Składniki:
- ½ szkl. płatków owsianych
- ¼ szkl. puree z dyni
- 6 białek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- wanilia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zmiel płatki owsiane i wsyp je do miski, a następnie dodaj puree z dyni. Wrzuć białka, proszek do pieczenia, cynamon i całość zmiksuj na gładką masę. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Smaż naleśniki przez ok. 1 minutę z każdej strony.
Chlebek kukurydziany z marchewką
Składniki:
- 2 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 drobno starte marchewki
- 2 łyżki oliwy
- ⅓ szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 szkl. maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°. Przygotuj kwadratową formę, wlewając do niej oliwę i rozprowadzając ją po całej wielkości naczynia, a następnie wstawiając na kilka minut do piekarnika. Wymieszaj ze sobą oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz sól. Następnie wlej do tego maślankę, lekko ubite jajko i startą wcześniej marchewkę. Zlej z formy oliwę i wyrób ciasto, a następnie przełóż je do formy. Piecz przez ok. 25 min., po czym wyjmij chlebek i odczekaj ok. 10 min.
Lunch
Krem marchewkowo-buraczkowy
Składniki:
- kilka kropel octu mirabelkowego (opcjonalnie)
- 3 buraki
- 4 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka oliwy
- 350 ml wody
- cynamon
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę. Marchewkę i buraki pokrój w cienkie plastry. Wszystko podsmaż, a następnie przełóż do garnka i dodaj wodę oraz miód. Całość gotuj przez ok. 30 min., a gdy warzywa zmiękną – zmiksuj je blenderem na jednolitą masę. Dopraw do smaku (możesz skropić też octem) i zapraw śmietanką.
Zupa porowa
Składniki:
- 2 duże pory
- włoszczyzna (bez kapusty)
- cebula
- 3 ziemniaki
- 100 g ryżu
- przyprawy: kozieradka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zeszklij na odrobinie masła klarowanego pokrojoną w kostkę cebulę oraz por pokrojony w krążki. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i zalej wodą. Dorzuć obraną włoszczyznę posiekaną w kostkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wsyp ryż, a następnie przypraw kozieradką i solą. Poczekaj, aż ryż będzie miękki, wyjmij marchew, seler i pietruszkę, potem dopraw pieprzem do smaku. Zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Obiad
Leczo z kurczakiem
Składniki:
- 3 papryczki jalapeno
- 1 puszka pomidorów
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 czerwone papryki
- 4 żółte papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmaż na patelni. Pokrój w niewielkie paski cukinię i paprykę. Cebulę zeszklij na niewielkim ogniu. Wrzuć do garnka pokrojone warzywa i zeszkloną cebulę oraz wyciśnięty czosnek, a całość zalej niewielką ilością gorącej wody. Dodaj pomidory, koncentrat i kurczaka. Dopraw do smaku i gotuj przez ok. 30 min. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Giuwecz
Składniki:
- 0,6 kg wołowiny
- woda (lub bulion)
- 2 czerwone papryki
- 20 dag żółtej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 3 pomidory
- papryka ostra w proszku
- papryka wędzona w proszku
- cząber i/lub natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystkie przyprawy oprócz soli, a następnie wymieszaj w nich pokrojone w kostkę mięso, które musisz odstawić na całą noc do lodówki. Wyczyść warzywa i pokrój je na drobniejsze kawałki. Obsmaż mięso do zrumienienia z każdej strony, a następnie dodaj czosnek, cebulę i pozostałe warzywa. Całość podduś przez ok. 10 min, co chwilę mieszając. Przełóż wszystko do formy i zalej wodą (lub bulionem) do ⅓ wysokości naczynia. Zapiekaj przez ok. 30 min. w temperaturze 150 st., następnie przez 1,5 godz. w temperaturze 130 st. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Deser
Tarta z renetami
Składniki:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- ½ szkl. wody
- 1 kg szarych renet
- 250 g suszonych daktyli bez pestek
- 150 g masła
- 50 g migdałów w płatkach
- cynamon
- 1 laska wanilii
- miód
Przygotowanie:
Aby przygotować kruche ciasto, posiekaj mąkę z masłem i dodawaj stopniowo chłodną wodę, wyrabiając do uzyskania plastycznej masy. Następnie rozwałkuj je cienko i wyłóż na formę. Wstaw na 15 min. do rozgrzanego do 180° piekarnika. W tym czasie przepłucz daktyle i zalej niewielką ilością wody, a następnie gotuj do rozpadnięcia. W drugim garnku rozgrzej masło, wrzuć jabłka, zeskrobane wnętrze laski wanilii oraz cynamon. Wszystko duś do miękkości, a po zdjęciu z ognia dorzuć łyżkę miodu. Ostudzone ciasto posmaruj daktylami, wyłóż na to jabłka i posyp migdałami. Wstaw do rozgrzanego do 180° piekarnika i piecz przez ok. 20 min.
Jesień to najbogatsza w warzywa i owoce pora roku, która daje najwięcej możliwości w kuchni. Aby nie stracić dobrego humoru i sił, tym samym żegnając się na jakiś czas z treningami, warto z tego korzystać i poświęcić odrobinę więcej czasu niż zwykle na przygotowanie posiłków. Jeśli nie masz pomysłów, koniecznie sprawdź nasze przepisy na obiad, a fit lunche weź ze sobą do pracy lub na uczelnię.