Dlaczego warto pić gorącą czekoladę po treningu?
Data dodania: 2022-02-11
Choć dzień staje się coraz dłuższy, to nie daj się zwieść – zima jeszcze trzyma, a ciepłe napoje jeszcze przez kilka miesięcy będą cieszyły się odpowiednimi względami. A skoro o ciepłych napojach mowa, to kto nie lubi gorącej czekolady? Jasne – najbardziej kojarzy się ona z wędrówkami po górach czy szaleństwie na stoku, ale warto po nią sięgnąć nawet po treningu w klubie! Dlaczego? Ten pyszny (nie słodki!) napój da ci supermocy! Nawet lekarze sportowi uważają, że gorąca czekolada działa lepiej, niż niejeden napój energetyczny.
Co kryje się w kubku czekolady?
Nie ma znaczenia, czy wypijesz ją z filiżanki, kubka, czy szejkera. Nie ma znaczenia, czy wypijesz zimną czy gorącą. Każda wypita czekolada dostarczy szereg minerałów, których organizm potrzebuje, by odżywić mięśnie i wzmocnić kości. Przyjrzyjmy się imzatem z bliska
- Potas
- Miedź
- Magnez
- Żelazo
- Fosfor
- Wapń
- Flawonoidy (wtórne substancje roślinne)
- Białko
- Witamina D
Dlaczego gorąca czekolada wpływa na regenerację po treningu?
W 100 gramach kakao znajdziesz :
- Wartość energetyczna – 228 kcal
- Białko ogółem – 19.60 g
- Tłuszcz – 13.70 g
- Węglowodany – 57.90 g (w tym cukry proste 1.75)
- Błonnik – 37.0 g
Wymieszanie 5 stołowych łyżek kakao z mlekiem 1,5%, dostarczy ci niemal idealną proporcję węglowodanów i białka potrzebną do regeneracji mięśni po treningu. Pamiętać trzeba, że to właśnie połączenia tych dwóch elementów (białka i węgli) najbardziej przyśpiesza procesy odpowiadające za odbudowę komórek.
Warto też sięgnąć po domowej roboty krem czekoladowy. Aby go zrobić, potrzebujesz kubka jogurty naturalnego, 6 łyżeczek kakao i łyżeczki miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj. W ten sposób uzyskasz dość gęsty, mocno czekoladowy krem. Warto wzbogacić go o orzechy nerkowca i suszoną żurawinę. Wszystko to razem smakuje podobnie do popularnych słodyczy, a jest nieporównywalnie zdrowsze i bardziej odżywcze.
Flawonoidy w gratisie!
Flawonoidy to tak zwane wtórne substancje roślinne. Są zawarte nie tylko w kakao, ale także w czerwonym winie, soku winogronowym, herbacie, owocach i warzywach i mają wiele pozytywnych, prozdrowotnych właściwości.
Zapobiegają rakowi (zmniejszają ryzyko raka żołądka, okrężnicy i piersi), są przeciwutleniaczami (wiążą wolne rodniki, które mogą być wynikiem procesów metabolicznych, stresu środowiskowego lub dymu papierosowego; rodniki przyspieszają starzenie się skóry i mogą sprzyjać chorobom takim jak nowotwory czy choroby układu krążenia), mają właściwości przeciwzapalne i obniżają ciśnienie krwi.
Grunt, by unikać cukru
Sięgnięcie po gotowy napój w proszku jest niezwykle kuszący. Nie każda kupna czekolada pełna jest cukrów i dodatkowej, niepotrzebnej chemii. Na pewno znajdziesz gotowe, dobrej jakości produkty. Ważne jest jednak, by unikać wyrobów, które na pierwszym miejscu w składzie zawierają cukier. Dobra czekolada powinna być gorzka. To jej dobroczynne właściwości będą osładzać ci treningi 😊
Smacznego!