Domowe tortille, które pokochasz… także za bilans kaloryczny!
Data dodania: 2022-06-09
Dlaczego wszystko, co jedzone rękami, smakuje lepiej? Nie mamy pojęcia, ale tak właśnie jest! Jest to jeden z powodów, dla którego (prawie) wszyscy kochają kebaby, wrapy, burgery i tym podobne pyszności. O zdrowych kebabach niedawno pisaliśmy, więc teraz czas na tekst o zdrowej, domowej tortilli.
Jeśli interesujesz się kwestiami zdrowia i czytasz etykiety spożywcze, to na pewno zdajesz sobie sprawę z tablicy Mendelejewa, która znajduję się na opakowaniu kupnych tortilli. Masa chemii i polepszaczy, które mają sprawić, że to jedno z najprostszych dań wytrzyma zapakowane przez kilka miesięcy, zachowując przy tym elastyczność i wilgotność.
Zrobienie tortilli domowej jest bardzo proste, a sam placek stanowi doskonałą bazę do tego, by włożyć w niego wszystko, co zdrowe, chrupiące i wysokobiałkowe. Taka przekąska będzie nie tylko pożywna, ale także sprawi olbrzymią przyjemność podczas jedzenia. A przecież o to (między innymi) chodzi w kuchni 😊 Zabieramy się do pracy?
Do zrobienia tortilli potrzebujesz 4 składników i założymy się o 40 pompek, że wszystkie je masz w domu!
- Mąka pszenna – 300 g
- Gorąca woda – 150 ml
- Sól – ½ łyżeczki
- Oliwa/Olej – 3 łyżki
Super, zabieramy się do pracy!
- Mąkę wsyp do miski
- Dosyp sól i wlej tłuszcz
- Mieszaj łyżeczką i stopniowo dodawaj gorącą wodę
- Zagnieć ciasto rękami około 10 minut (powinno być gładkie i elastyczne)
- Daj sobie i ciastu odpocząć przez 30 minut (ciasto odpoczywa w misce przykrytej wilgotną ściereczką)
- Podziel ciasto na 5 części (użyj wagi kuchennej)
- Cztery części umieść z powrotem w misce, a z piątek uformuj kulkę, lekko spłaszcz i rozwałkuj na cienki placek o średnicy nie większej, niż patelnia, na której będziesz je smażyć
- Dobrze rozgrzej suchą patelnię, smaż placek około 1 minuty z każdej strony
- Przełóż placek na talerz i przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym lub ściereczką oraz nakryj drugim talerzem
To nie może być takie proste!
Jest, ale musisz pamiętać o kilku rzeczach. Placki muszą być naprawdę cienko rozwałkowane i podczas smażenia trochę się skurczą. Ważne jest, aby nie trzymać ich na patelni zbyt długo – stracą elastyczność i trudno będzie je rolować.
Jeden placek to około 230kcal, które możesz uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka, dużą ilością ulubionych warzyw, wędzonym białym serem i sosem na bazie jogurtu naturalnego.Czy trzeba czegoś więcej do szczęścia?
Ano trzeba. TRENIGNU!