Jak „wytrenować” system immunologiczny?
Data dodania: 2022-04-07
Wiosna to ostatni moment w roku, kiedy myślimy o naszej odporności na choroby i systemie immunologicznym naszego organizmu. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że drobne przeziębienia nie będą cię rozkładać przez całą jesień i zimę, musisz zacząć pracę już teraz. Tym bardziej, że niedługo zacznie się sezon na wszystko, co świeże. Jeśli zapracujesz wiosną i latem, jesienią zbierzesz plony. To stara jak świat zasada.
Wszyscy jesteśmy nieustannie atakowani przez otaczające nas zarazki. Na szczęście w nasz organizm wbudowany jest fantastyczny systemem samoobrony. Niestety, jak każdy system, może zostać przeciążony, a wtedy lądujemy w łóżku i jesteśmy na siebie wściekli. Aby system immunologiczny funkcjonował na pełnych obrotach, musisz dostarczać mu niezbędnych składników odżywczych. Oto 3 kroki, które sprawią, że będziesz dużo odporniejszy na choroby.
Stosuj dietę bogatą w składniki odżywcze i przebywaj na słońcu
Stwórz plan posiłków bogaty w pełnowartościową żywność, w tym warzywa i owoce oraz pełne ziarna, orzechy, nasiona i fasolę. To jedna z najlepszych strategii, jeśli chodzi o ogólny stan zdrowia. Przeciwutleniacze znajdujące się w tych produktach pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem, a także dostarczać składników odżywczych wspierających niezbędne elementy układu odpornościowego.
Bardzo ważne jest też „przyjmowanie” witaminy D. Okres jesienno-zimowy nie rozpieszcza nas pod tym względem. Nie w naszym klimacie. Wiosna i lato to idealny czas, by naładować puste zbiorniki na witaminę D. Jeśli pracujesz zdalnie i lubisz biegać, staraj się wyskoczyć na trening w środku dnia. Niski poziom witaminy D może negatywnie wpłynąć na układ odpornościowy pod względem zwiększonego ryzyka rozwoju infekcji. Wychodząc z domu pamiętaj jednak o ochronie przeciwsłonecznej!
Jedząc jajka nie rezygnuj z żółtka (bogate w witaminy), nie obcinaj zbyt drastycznie tłuszczów (pomagają wchłaniać się witaminom), jedz ryby, a wszystko powinno być dobrze!
Sięgaj po warzywa i owoce bogate w witaminę C oraz pokarmy bogate w cynk. Niedobór cynku może skutkować dysfunkcją układu odpornościowego, a witamina C działa jako silny przeciwutleniacz.
Dbaj o jelita
Lekarze coraz częściej mówią, że jelita to nasz drugi mózg. W jelitach też znajduje się aż 70 procent układu odpornościowego! Dbanie o ich kondycję powinno zatem być priorytetem każdego człowieka. Jak to zrobić – nie będziemy oryginalni. Znów należy spoglądać w stronę diety i sposobu odżywiania. Szczególnie istotne jest spożywanie kiszonek. Wiemy, że w Polsce bardziej popularne są one jesienią i zimą, ale fani smaków azjatyckich powinni sięgać po kim chi, a także robić własne dwudniowe kiszonki. Świetna sprawa!
Spożywanie pokarmów bogatych w selen może również korzystnie wpływać na zdrowie jelit. Selen wpływa na rozwój korzystnych drobnoustrojów, które mieszkają w naszych jelitach. Znajdziesz go głównie w białkach zwierzęcych – wołowina, kurczak, ryby, indyk. Wegetarianie powinni sięgnąć po orzechy brazylijskie.
Przyprawy nie tylko dla smaku
Zastanów się nie tylko nad tym, co jesz, ale także jak smakuje twoje jedzenie. Układ odpornościowy uwielbia przyprawy. Szczególnie te nieco ostrzejsze. W okresie letnim sięgaj po świeże zioła – oregano, bazylia, tymianek. Od czasu do czasu zafunduj sobie zdrowy warzywny gulasz pełen goździków i curry.
Podkreślimy to jeszcze raz. Wiosna oraz lato to idealny moment, by zacząć świadomie się odżywiać. Bogactwo warzyw i owoców sprawia, że posiłki są lekkie, smaczne i pełne witamin. Następna taka szansa będzie dopiero w przyszłym roku!