Masło orzechowe - kto i dlaczego powinien je jeść?

Masło orzechowe może kojarzyć się przede wszystkim z wysoką kalorycznością i dużą zawartością tłuszczu. Jednak pomimo tego pojawia się ono często w dietach zalecanych przez specjalistów. Dlaczego?

Masło masłu nierówne

Przede wszystkim w sklepach znajdziesz wiele rodzajów masła orzechowego. Poszczególne produkty różnią się między innymi zawartością orzechów, ich gatunkiem, wypełniaczami oraz sposobem przygotowania. Najlepsze są oczywiście te, w których składzie zawarto 100% orzechów z ewentualnym dodatkiem soli. Unikaj kremów na bazie oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i podobnych wypełniaczy – tych znajdziesz na półkach sklepowych najwięcej, ponieważ ich produkcja jest najtańsza.

Świetną alternatywą jest samodzielne przygotowanie masła orzechowego. Nie jest to skomplikowane i nie zajmie ci wiele czasu. Jedyne, czego będziesz potrzebować, to dobry blender, orzechy i sól (do smaku).

Dla każdego coś dobrego

Domowe masło orzechowe ma tę przewagę nad tym produkowanym na masową skalę, że można przy jego robieniu pominąć proces obróbki termicznej, który obniża zawartość tłuszczów nienasyconych, będących dla organizmu cennym składnikiem odżywczym. Obecne w nich kwasy mają dobroczynny wpływ. Omega-3 działa przeciwzapalnie, reguluje ciśnienie krwi, usprawnia pracę mózgu oraz spowalnia procesy starzenia. Omega-6 reguluje poziom cholesterolu, a także usprawnia proces rozkładu tkanki tłuszczowej (tak, masła powinny spróbować również osoby na redukcji!). Z kolei omega-9 gwarantuje prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych.

Masło orzechowe jest również doskonałym źródłem białka, szczególnie cennym dla wegetarian i wegan. W jego składzie odnajdziesz także tryptofan – aminokwas stanowiący jeden z podstawowych dodatków w wielu suplementach, odpowiadający za poprawę samopoczucia i motywacji do ćwiczeń. W sposób pośredni wpływa na przyrost masy ciała, zaś bezpośrednio na układ nerwowy, a dokładniej pamięć i koncentrację. Dzięki połączeniu z dawką węglowodanów (a co za tym idzie – energii niezbędnej do przeprowadzenia treningu) obecną w maśle zyskasz więcej niż początkowo mógłbyś przypuszczać.

W maśle arachidowym znajdziesz również wiele mikroelementów. Stanowi ono doskonałe źródło witamin z grupy B i E oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, cynk, selen czy żelazo. Wpływa na wygląd skóry i paznokci, wzmacnia kości, poprawia odporność i układ nerwowy organizmu. Po masło orzechowe powinny sięgać przyszłe mamy (o ile nie mają na nie alergii) – zawarty w nim kwas foliowy pozytywnie wpływa na rozwój płodu.

A co z jego kalorycznością? 100 gramów może zawierać nawet 500-600 kcal, to prawda. Jednak są to zupełnie inne kalorie niż te, które przyjmujesz, jedząc np. mleczną czekoladę. Nie będą one miały tak negatywnego wpływu na twoją sylwetkę, jak różne kaloryczne przysmaki. W gruncie rzeczy trudno przytyć, jedząc masło orzechowe w rozsądnych ilościach (mimo, że jego jedna łyżeczka to kilkadziesiąt kcal). Tym niemniej jak zwykle sugerujemy zachować umiar i trzymać się raczej – na przykład – dwóch-trzech łyżeczek, a nie jednego słoika na dzień 😉

orzechy-fitness-platinium

Zobacz również