Mus czekoladowo-awokadowy – przekąska idealna!

Data dodania: 2022-04-13

Masz ochotę na coś słodkiego? Zapomniałeś o swoim awokado i jest już zbyt dojrzałe? Szukasz pomysłu na zdrowy, pełnowartościowy i bogaty w witaminy deser? Mamy coś dla ciebie. Czekoladowy mus z awokado to świetny przepis dla każdego fit-łakomczucha.

Jest owocem, który spokojnie można określić mianem „superfoods”. W Meksyku, kraju swojego pochodzenia, wykorzystywane jest niemal w całości. Liście i korę rośliny (nie skórkę owoca!) wykorzystuje się przy leczeniu gorączki. Pestkę można suszyć, mielić, a następnie wypijać w małych porcjach wymieszanych z wodą. W smaku doceniane są nuty maślane.

Zalety zdrowotne awokado:

  •         reguluje ciśnienie krwi
  •         wpływa na poprawę samopoczucia
  •         obniża poziom złego cholesterolu
  •         dostarcza mnóstwo energii
  •         zawiera dużo przeciwutleniaczy

Wybierając awokado w sklepie zwróć uwagę na to, czy jest dojrzałe – możesz to łatwo sprawdzić, dotykając cieńszą stronę owocu. Jeśli jest miękka – możesz śmiało kupować. Jeśli nie – będzie musiało dojrzeć w towarzystwie jabłek.

Wartości odżywcze w 100g:

  •         tłuszcze 17%
  •         węglowodany 3%
  •         białko 2%
  •         błonnik 2%
  •         160 kcal w 100 gramach owocu

 

SKŁADNIKI

Na całym świecie awokado jest traktowane jak owoc i jest używane do przyrządzania słodkich potraw. Kiedy skończysz przyrządzać ten mus, nikt nie uwierzy, że powstał z maślanego awokado.

  •         4 bardzo dojrzałe awokado, obrane, pozbawione pestek
  •         ½ bardzo dojrzałego średniego banana, obranego (opcjonalnie)
  •         1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  •         2 łyżki miodu
  •         2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •         3 łyżki kakao
  •         ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  •         ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  •         ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  •         1 szklanka pokrojonych w kostkę owoców tropikalnych (takich jak ananas, mango, cytrusy, marakuja)
  •         1 łyżeczka soku z limonki
  •         ½ łyżeczki skórki z limonki
  •         1 łyżeczka miodu
  •         1 łyżka świeżej mięty do przybrania (*opcjonalnie)

 

JAK WYKONAĆ?

Obierz i zmiażdż awokado. Usuń wszystkie brązowe plamy. Miąższ włóż do blendera razem z bananem (opcjonalny), miodem i mlekiem. Zmiksuj, dodaj kakao, wanilię, cynamon, kardamon i sól. Miksuj na wysokich obrotach przez około 3 minuty.

Mus przełóż do małych kokilek lub do jednego dużego naczynia szklanego. Przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut. Możesz zostawić w lodówce na noc.

Aby zrobić mus owocowy, pokrój w kostkę wybrane owoce, rozetrzyj w miseczce skórkę z limonki, miód oraz sok z limonki. Dodaj pokrojone owoce i wymieszaj. Wstaw do lodówki – niech czeka na mus awokadowy.

JAK PODAĆ?

Mus awokadowy wyciągnij z lodówki, podziel na 8 porcji, polej musem z owoców i udekoruj miętą. Pycha!

 

 

Pierwszy raz
w Fitness Platinium?

Zobacz poradnik przygotowany dla nowych klientów!

Dowiedz się więcej

Klauzula informacyjna – dane osobowe - zobacz

Dołącz do nas

© Copyright 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie: