Mus czekoladowo-awokadowy – przekąska idealna!
Data dodania: 2022-04-13
Masz ochotę na coś słodkiego? Zapomniałeś o swoim awokado i jest już zbyt dojrzałe? Szukasz pomysłu na zdrowy, pełnowartościowy i bogaty w witaminy deser? Mamy coś dla ciebie. Czekoladowy mus z awokado to świetny przepis dla każdego fit-łakomczucha.
Jest owocem, który spokojnie można określić mianem „superfoods”. W Meksyku, kraju swojego pochodzenia, wykorzystywane jest niemal w całości. Liście i korę rośliny (nie skórkę owoca!) wykorzystuje się przy leczeniu gorączki. Pestkę można suszyć, mielić, a następnie wypijać w małych porcjach wymieszanych z wodą. W smaku doceniane są nuty maślane.
Zalety zdrowotne awokado:
- reguluje ciśnienie krwi
- wpływa na poprawę samopoczucia
- obniża poziom złego cholesterolu
- dostarcza mnóstwo energii
- zawiera dużo przeciwutleniaczy
Wybierając awokado w sklepie zwróć uwagę na to, czy jest dojrzałe – możesz to łatwo sprawdzić, dotykając cieńszą stronę owocu. Jeśli jest miękka – możesz śmiało kupować. Jeśli nie – będzie musiało dojrzeć w towarzystwie jabłek.
Wartości odżywcze w 100g:
- tłuszcze 17%
- węglowodany 3%
- białko 2%
- błonnik 2%
- 160 kcal w 100 gramach owocu
SKŁADNIKI
Na całym świecie awokado jest traktowane jak owoc i jest używane do przyrządzania słodkich potraw. Kiedy skończysz przyrządzać ten mus, nikt nie uwierzy, że powstał z maślanego awokado.
- 4 bardzo dojrzałe awokado, obrane, pozbawione pestek
- ½ bardzo dojrzałego średniego banana, obranego (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki kakao
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę owoców tropikalnych (takich jak ananas, mango, cytrusy, marakuja)
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki skórki z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka świeżej mięty do przybrania (*opcjonalnie)
JAK WYKONAĆ?
Obierz i zmiażdż awokado. Usuń wszystkie brązowe plamy. Miąższ włóż do blendera razem z bananem (opcjonalny), miodem i mlekiem. Zmiksuj, dodaj kakao, wanilię, cynamon, kardamon i sól. Miksuj na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
Mus przełóż do małych kokilek lub do jednego dużego naczynia szklanego. Przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut. Możesz zostawić w lodówce na noc.
Aby zrobić mus owocowy, pokrój w kostkę wybrane owoce, rozetrzyj w miseczce skórkę z limonki, miód oraz sok z limonki. Dodaj pokrojone owoce i wymieszaj. Wstaw do lodówki – niech czeka na mus awokadowy.
JAK PODAĆ?
Mus awokadowy wyciągnij z lodówki, podziel na 8 porcji, polej musem z owoców i udekoruj miętą. Pycha!