Po czym rozpoznać, że twojemu organizmowi brakuje białka?
Data dodania: 2019-02-23
Białko jest jednym z makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Potrzebujesz go nie tylko wtedy, gdy chcesz cieszyć się wysportowaną i smukłą sylwetką. Jest budulcem zapewniającym zdrowie. Dlatego musisz wiedzieć, po czym poznać, że twojemu organizmowi go brakuje, oraz jakie produkty spożywać, by mieć go pod dostatkiem.
Być może kojarzysz niski poziom białka ze słabymi włosami, które bez przerwy wypadają, lub paznokciami, które uparcie się łamią, mimo stosowania licznych odżywek. Czy to jednak wszystkie objawy, które powinny zwrócić twoją uwagę? Twój organizm niedobór białka sygnalizuje na wiele sposobów, o których prawdopodobnie nie wiesz. Ważne jest, by na nie reagować – zaniedbanie w dostarczaniu białka może prowadzić do licznych spustoszeń w twoim ciele. To właśnie proteiny są kluczowym budulcem większości tkanek i komórek, a ich obecność odgrywa kluczową rolę w procesach odnowy.
Objawy niedoboru białka
NIEPOHAMOWANA CHĘĆ NA SŁODYCZE
Choć początkowo może wydawać się to dziwne, musisz wiedzieć, że białko w organizmie reguluje poziom cukru we krwi. Jeśli zatem pojawią się jego niedobór, glikemia rośnie, a wraz z nią – ogromna chęć na coś słodkiego. Zatem niedobór białka może stać się także przyczyną nadwagi, a szczególnie niebezpieczny jest dla diabetyków.
SUCHA SKÓRA, SŁABE WŁOSY I PAZNOKCIE
Ten typowy dla niedoboru białka sygnał występuje najczęściej, bo proteiny są głównym budulcem zarówno włosów, jak i paznokci czy komórek skóry. Powinny zaniepokoić cię rozdwajające się paznokcie, wypadające niemal garściami włosy oraz niezdrowy, ziemisty odcień twojej skóry. Niedobór sprawia również, że twoja cera staje się sucha i bywa, że zaczyna się łuszczyć. Jeśli zauważyłeś u siebie częstsze infekcje grzybowe skóry, również powinieneś zadbać o prawidłowy poziom protein.
TRUDNOŚCI Z KONCENTRACJĄ
Niedobór białka prowadzi do znacznego spowolnienia pracy mózgu i obniżenia jego funkcji poznawczych. Białko wpływa korzystnie na komunikację neuronów z mózgiem oraz resztą organizmu. Dlatego, gdy nie masz go pod dostatkiem, pracujesz jakby w spowolnieniu – twoje zdolności umysłowe są znacznie słabsze niż normalnie. Wynika to z wcześniej wspomnianej funkcji białka, a mianowicie regulacji poziomu cukru we krwi. Jeśli poziom cukru niekontrolowanie się waha, twój mózg nie może prawidłowo pracować.
BÓLE STAWÓW I MIĘŚNI
Brak białka w organizmie może także skutkować dość silnym bólem mięśni i stawów. Proteiny są jednym z głównych budulców większości komórek i tkanek ludzkiego ciała, dlatego by uniknąć dolegliwości bólowych, musisz zadbać o ich prawidłowy poziom w codziennej diecie.
POWOLNY POWRÓT DO ZDROWIA
Niezależnie od tego, czy dopadła cię choroba, czy miałeś kontuzję – jeśli twój organizm zbyt długo dochodzi do siebie, to jeden z wyraźnych sygnałów, że masz niedobór białka. To właśnie ono odpowiada za proces regeneracji oraz rozwoju nowych komórek. Natomiast jego brak zmniejsza ogólną odporność organizmu na wirusy i bakterie. Co więcej, możesz również zauważyć u siebie spowolnione gojenie się ran i liczne problemy skórne.
ZATRZYMYWANIE WODY W ORGANIZMIE
To wyjątkowo uciążliwa dolegliwość, która najczęściej dopada kobiety. To właśnie one częściej borykają się z obrzękiem oraz nagłym i niekontrolowanym przybieraniem na wadze. Bardzo często jest to wynikiem niezdrowej i ubogiej w składniki odżywcze diety. Sposobów na walkę z retencją wody jest kilka, ale przede wszystkim należy się zdrowo odżywiać, uzupełnić braki protein i dbać o regularną aktywność fizyczną.
ZMNIEJSZONA ODPORNOŚĆ
Jak już wspominaliśmy, poziom białka ma bardzo istotne znaczenie dla ogólnej odporności organizmu. Proteiny wpływają bowiem na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jeśli zatem często dopadają cię infekcje, spróbuj zwiększyć spożycie białka.
Produkty bogate w białko
Jeśli którekolwiek z powyższych przypadłości zauważasz u siebie lub swoich bliskich, powinieneś dokładnie przyjrzeć się swojej diecie. Jednak pamiętaj, że zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć, więc nawet gdy czujesz się dobrze, zadbaj o prawidłowe zbilansowanie twoich posiłków. Jakie produkty najlepiej spożywać, by dostarczyć do organizmu więcej protein?
Szpinak – to nie tylko cenne źródło białka, ale także wapnia i żelaza, które można spożywać na surowo lub po ugotowaniu (wtedy białko jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm!).
Soczewica – genialne uzupełnienie białka, gdyż w każdych 100 g produktu znajduje się go aż 18 g!
Nasiona i orzechy – każdy rodzaj będzie cennym źródłem białka i błonnika pokarmowego, który również ma bardzo pozytywny wpływ na organizm
Mięso – najczęściej polecana jest pierś z kurczaka (26 g/100 g), która ma niewiele tłuszczu, ale także pieczony indyk (29 g/100 g), kotlet wołowy (21 g/100 g) czy szynka dojrzewająca (aż 30 g/100 g!)
Nabiał – większość produktów nabiałowych odznacza się wysoką zawartością białka. Jest go dużo w żółtych serach (gouda ma go 27 g/100 g), chudych białych serach (około 25 g/100 g) czy jajkach kurzych (13 g/100 g).