Pomysły na zdrowe przekąski (w sam raz na lato!)
Data dodania: 2017-07-27
Podczas wakacji trudno zadbać o prawidłowe odżywianie. Wakacje, częste wyjazdy w plener czy prace sezonowe to spore przeszkody w regularnym spożywaniu posiłków, a upały zniechęcają do jedzenia w ogóle. W takiej sytuacji warto sięgnąć po przekąski, które przygotujesz szybko, zabierzesz niemal wszędzie… i oczywiście zjesz ze smakiem.
Wybierając się na urlop, pewnie nastawiasz się również na przerwę w dotychczasowym (zdrowym) trybie życia. W końcu najesz się lodów, tłustych frytek… wszystkiego, na co przyjdzie ci tylko ochota. Częściowo wynika to z tego, że robiąc sobie wolne, zapominamy o codziennych zasadach i nawykach, a częściowo z tego, że szybkie jedzenie w kurortach wakacyjnych jest dostępne wszędzie, szybko i niedrogo. Oczywiście nie twierdzimy, że nie możesz podczas wakacji zjeść lodów z bitą śmietaną czy hamburgera (każdy zasługuje na chwilę zapomnienia!), ale jeśli będziesz robić to codziennie, zaryzykujesz utratą wypracowanych na siłowni efektów. Dlatego sugerujemy, aby większość posiłków była zdrowsza niż typowy fast-food. I przedstawiamy ci kilka pomysłów na nie.
Od koloru do wyboru
Lato jest idealną porą roku dla osób lubiących owoce. Ich różne kombinacje można wykorzystać przy wielu przepysznych daniach, również tych „na szybko”. Jedną z takich opcji mogą być kolorowe koktajle. W zależności od upodobań owoce możesz łączyć ze sobą i wzbogacać ciekawymi dodatkami (bardzo popularne w tym sezonie są np. nasiona szałwii hiszpańskiej – chia). Warto wykorzystać owoce sezonowe, np. arbuza – w połączeniu z truskawkami, miętą i cytryną będzie smakował znakomicie.
Koktajle przygotowane na bazie jogurtu naturalnego śmiało możesz podać także na obiad, np. z makaronem żytnim lub brązowym ryżem.
Zamiast chipsów i tłustych frytek…
Niektórzy z nas mają tendencję do podjadania podczas oglądania telewizji, pracy czy zabawy przy komputerze. Na stole lub biurku ląduje wtedy coś do chrupania i znika w mgnieniu oka. Jeśli należysz do grupy “podjadaczy”, to zamiast iść do sklepu po chipsy, samodzielnie przygotuj ich zdrowszy wariant.
Świeżą marchew lub jabłko pokrój w paseczki o szerokości około 2 centymetrów. Nie zajmie ci to wiele czasu,. Paseczki możesz włożyć do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, na plażę czy do pociągu. Jeżeli masz ochotę, pokrój owoce lub warzywa na cieńsze paski i wysusz – dzięki temu jeszcze bardziej będą przypominać oryginalne chipsy.
Świetną alternatywą dla frytek z ziemniaków są te zrobione z selera, a następnie upieczone w piekarniku z odrobiną oliwy i przyprawione ulubionymi ziołami. Sprawdzą się doskonale jako przekąska, ale również jako dodatek do obiadu.
Tortilla zamiast kanapek
Bardzo smaczną przekąską, którą możesz wziąć ze sobą gdziekolwiek (wystarczy odpowiedni pojemnik) jest tortilla. Znakomicie sprawdza się zamiast kanapek. Placki najlepiej przygotować samodzielnie (na mące żytniej lub gryczanej), gdyż te gotowe, dostępne w sklepach, zawierają niezdrowe ulepszacze i nie są tak smaczne. A nie ma chyba nic prostszego do przygotowania niż tortilla – wystarczy mąka, woda, odrobina oleju/oliwy i szczypta soli.
Wnętrze placka wypełnij tym, na co aktualnie masz ochotę, np. sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką, kukurydzą czy grillowanym/pieczonym kurczakiem. Do tortilli możesz przygotować prosty sos (np. z jogurtu greckiego i czosnku). Danie smakuje świetnie na ciepło (możesz podać je na obiad) i na zimno, więc można zabrać je dosłownie wszędzie.
Coś lekkiego na zielono
Wakacje to również idealna pora dla miłośników sałatek. W tym czasie warzywa i owoce można dostać „prosto z pola”, po czym od razu zapakować. Wystarczy połączyć dowolnie swoje ulubione, a następnie uzupełnić pysznymi pestkami dyni, słonecznikiem (nie prażonym) czy orzechami. Miłośnikom odważnych połączeń polecamy pyszny mix owocowo-warzywny, na przykład: śliwka + papryka + gruszka, a do tego jogurt grecki, orzechy włoskie i rozmaryn.
Śniadanie ze słoiczka
Jeżeli wiesz, że jutro czeka cię daleka wyprawa lub z jakiegoś powodu możesz nie mieć czasu na zjedzenie zdrowego śniadania, przygotuj je dzień wcześniej. Przygotowanie i zapakowanie go do słoiczka zajmie ci tylko chwilę, a rano wystarczy schować je do torby. Takie śniadanie możesz zjeść gdziekolwiek – w samochodzie, w oczekiwaniu na autobus czy w pracy.
Ostatnimi czasy bardzo popularne są owsianki z owocami czy jogurt grecki z płatkami jaglanymi i rozmaitymi dodatkami. Łasuchom szczególnie polecamy dołączyć do takiej przekąski pestki granatu (latem są najsłodsze), orzechy włoskie lub nerkowca czy miód.
Tak naprawdę możliwości jest dużo, a wszystko zależy od twoich upodobań chęci. Aby zapakować przekąskę do samochodu czy plecaka, warto zaopatrzyć się w pojemniczki, dzięki którym dłużej zachowają świeżość (w sklepach dostępne są też takie, które utrzymują niską temperaturę jedzenia).
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogą ci zadbać o prawidłową dietę podczas wakacji. Pamiętaj, że nie warto zaniedbywać zdobytej już formy i rezygnować z dobrych nawyków żywieniowych – potem trudniej będzie ci do nich wrócić.