Twój klub:
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobrze zbilansowane daje nam energię na cały poranek i dostarcza wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Z kolei brak zdrowego śniadania może skutkować napadami głodu oraz zjadaniem nadprogramowej ilości kalorii podczas kolejnych posiłków. Dlatego tak ważne jest dbanie o spożywanie zdrowego śniadania.
Zdrowe śniadanie może kojarzyć się z czasochłonnym przygotowaniem i wieloma skomplikowanym składnikami. Jest to więc powód, dla którego często rezygnujemy z jego przygotowania. Okazuje się jednak, że nie jest to tak skomplikowana czynność, jak mogłoby się wydawać, w związku z czym warto poświęcić rano kilka minut. Należy pamiętać o zaledwie kilku zasadach.
Przepisów na zdrowe śniadania jest mnóstwo i z pewnością wśród nich znaleźć możesz takie, które będą wpasowywały się w Twoje smaki. Co jednak je łączy, to fakt, iż wykluczają wszelkie wysoko przetworzone produkty, które często zawierają cukry proste. Przygotowując zdrowe śniadanie nie patrz na szafkę, w której trzymasz słodkie płatki śniadaniowe – zamiast tego wybierz owsiankę. Omijaj też jogurty owocowe, w których składzie znajduje się mnóstwo cukru. Możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, do którego dodasz owoce. Do głowy przychodzą Ci zdjęcia przedstawiające prawdziwie paryskie śniadania ze słodkimi bułeczkami i croissantami? To też nie jest dobry kierunek, dużo lepszym wyborem będzie pełnoziarniste pieczywo w towarzystwie twarogu i warzyw.
Przygotowując śniadania możesz testować różne opcje – niektórzy znacznie lepiej znoszą śniadania białkowo-tłuszczowe, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez dawki węglowodanów w postaci na przykład owsianki lub kanapek. Nie możemy doradzić Ci, który sposób żywienia będzie dla Ciebie lepszy – taką decyzję podejmij na podstawie obserwacji własnego ciała lub konsultacji z dietetykiem. Najważniejsze jest to, aby znaleźć taki sposób na śniadanie, który będzie Ci odpowiadał.
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na zdrowe śniadanie. Przygotowaliśmy nasze propozycje tak, aby trafić w gusta zarówno tych osób, które wolą rozpocząć dzień od czegoś słodkiego, a także dla tych które wolą wytrawne śniadania. Smacznego!
Wbij jajka do miski, dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Przy użyciu trzepaczki rozmieszaj tak, aby nie pozostawić grudek. Na patelni rozpuść masło klarowane i wylej masę. Smaż pod przykryciem do ścięcia, w razie potrzeby przewróć omlet na drugą stronę. W międzyczasie warzywa pokrój w kostkę. Przełóż omlet na talerz, na połowie rozłóż przygotowane warzywa i złóż omlet na pół. Na koniec posyp pokruszonym serem.
Płatki owsiane wrzuć do garnka, dosyp kakao i cynamon, zalej mlekiem lub wodą i gotuj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy płatki zmiękną, odstaw je na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie przełóż serek wiejski do wysokiego naczynia. Dodaj miód i przestudzone płatki owsiane, zblenduj na gładką masę. Przełóż do miseczki, udekoruj truskawkami i polej masłem orzechowym.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy, zamieszaj. Kiedy wszystko zgęstnieje, zrób dwa wgłębienia i wbij jajka. Smaż pod przykryciem przez 5-10 minut, do czasu, kiedy białka się zetną. Podawaj z pieczywem.
Najpopularniejsze artykuły
Zobacz również