Ukryty cukier – co to takiego i jak go unikać?
Data dodania: 2023-02-10
Czy kiedykolwiek spoglądasz na listę składników z tyłu swojej ulubionej przekąski i zadajesz sobie pytanie „co to właściwie znaczy?”.
Pilnowanie diety i odżywiania jest najwyższym priorytetem w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Ukryty cukier jest w tym wypadku Twoim największym wrogiem! Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, które – przynajmniej teoretycznie – powinny być dla nas dobre. Czym dokładnie jest cukier dodany, dlaczego powinniśmy go unikać i jak możemy to zrobić? Sprawdźmy!
Jak rozpoznać dodatek cukru w żywności
Podejmowanie świadomych decyzji dotyczących spożywanej żywności jest ważną częścią prowadzenia zdrowego stylu życia. Musisz być szczególnie ostrożnym, jeśli chodzi o cukry dodane do żywności, ponieważ ich nadmierne spożycie zostało powiązane z licznymi problemami zdrowotnymi. Aby uniknąć nieświadomego spożywania niepotrzebnych ilości cukru, kluczem jest zrozumienie, jak rozpoznać dodatek cukru na etykietach żywności i w wykazach składników.
Ogólnie rzecz biorąc, artykuły spożywcze zawierające powyżej 10-15 gramów cukru na porcję powinny wzbudzić twój niepokój. Porównanie liczby kalorii i procentów dziennego zalecanego spożycia może być bardziej istotne niż samo sprawdzenie zawartości cukru. Dodatkowo, czytanie listy składników może dać ci wskazówki co do rodzaju cukru zawartego w danym produkcie spożywczym. A tych jest cała masa. Sacharoza i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, które są powszechnymi dodatkami znajdującymi się w wielu przetworzonych produktach dopiero otwierają listę “ukrytego cukru”. Uzbrojenie się w wiedzę na temat różnych nazw dodanego cukru i innych jego ukrytych źródeł, zapewni ci wgląd we wszystkie aspekty twojej diety.
Jakie rodzaje żywności zawierają dodatek cukru
Cukier dodany możesz znaleźć w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak pieczywo, napoje gazowane i przyprawy. Na szczególną uwagę zasługuje duża ilość dodanego cukru znajdująca się w aromatyzowanych jogurtach, batonach granolowych, płatkach śniadaniowych, a nawet sokach owocowych i warzywnych. Na pierwszy rzut oka może wydawać ci się, że te produkty są zdrowe. Większość z nich zawiera jednak duże ilości dodanego cukru, który ma poprawić ich smak (i przy okazji trochę uzależnić). Nie daj się nabrać – czytaj etykietki!
Najczęstsze nazwy, pod którymi kryje się cukier
Cukier dodany jest też częstym składnikiem wielu przetworzonych i pakowanych produktów spożywczych. Możesz go znaleźć pod kilkoma różnymi nazwami, takimi jak – wspomniany już wyżej – syrop kukurydziany, nektar z agawy, maltoza, miód i fruktoza. Pomijając już to, że w ogóle nie powinno się sięgać po takie jedzenie, to ukryty cukier podbija dodatkowo jego kaloryczność i bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie.
Jedyną radą – i podkreślamy to już po raz kolejny w tym tekście – jest czytanie etykiet. Pamiętaj też, że są one tak rozpisane, by składnik, którego jest najwięcej, znajdował się na początku listy. Jeśli więc twoja ulubiona przekąską otwiera listę jedną z poniższych nazw… pora zmienić nawyki 🙂
Pod jakimi nazwami ukryty jest cukier?
Oto lista najczęściej używanych nazw dla cukrów dodanych (ukrytych). Skopiuj je i zapisz w telefonie lub wydrukuj. Taka lista przyda ci się podczas zakupów spożywczych.
sacharoza, cukier buraczany, brązowy, palmowy, glukoza, fruktoza, laktoza, maltoza, dekstroza, syrop glukozowy, maltodekstryna, karmel, sztuczny miód, daktylowy, syrop z agawy, cukier, słód jęczmienny, cukier gronowy, trzcinowy, surowy organiczny cukier trzcinowy, cukier buraczany, glukozowo-fruktozowy, fruktozowy, kukurydziany, syrop sorghum, sucanat, słód, koncentrat soku owocowego, sok z trzciny cukrowej, cukier muscovado, demerara, caster, maltodekstryna, karmel, sztuczny miód, daktylowy, syrop z agawy, cukier, słód jęczmienny, cukier gronowy, trzcinowy, surowy organiczny cukier trzcinowy, cukier buraczany, brązowy, palmowy, kokosowy, kryształki soku trzcinowego, melasa, syrop klonowy, syrop z brązowego ryżu, daktylowy, syrop z agawy, cukier muscovado, demerara, caster.