Fit brownie z dyni – idealna, jesienna i słodka przekąska
Data dodania: 2022-11-10
Można je postawić przed wejściem do lokalu. Można z nich zrobić latarenkę, ozdobę halloweenową, zupę, przecier i sos. A czy przyszło Ci do głowy, że z dyni można zrobić pyszne fit brownie? To idealna jesienna przekąska.
O tej porze roku dynie dostępne są niemal na każdym straganie i w każdym warzywniaku. Zanim napiszemy o tym, że jest bardzo zdrowa i zawiera dużo wartości odżywczych oraz witamin, a ty pomyślisz: „które giną w procesie obróbki termicznej”, musisz wiedzieć, że… DYNIA NIE TRACI WARTOŚCI ODŻYWCZYCH PO UGOTOWANIU, UPIECZENIU, GRILLOWANIU, etc. Ba, nie traci wartości odżywczych nawet, gdy zrobisz z niej halloweenowe Jack-o lantern. Czy to nie piękne?
Co skrywa dynia?
Nie będziemy wchodzić tu w konkretne ilości, ale lista składników jest bardzo bogata w błonnik, cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, niacynę, potas, ryboflawinę, sód, tiaminę, wapń, witaminę A, witaminę B6, witaminę C, witaminę E, witaminę K, żelazo. Zawartość tłuszczu to raptem 0,10g, a węglowodanów 6,50g. 100 gram dyni to zaledwie 35 kalorii.
Czy wiesz, że do rodziny dyniowatych zalicza się także ogórek, melon i arbuz?
Spróbuj dyni na surowo, na pewno poczujesz lekko melonowy smak.
Dynia – zdrowy wypełniacz
Sama dynia nie stanowiłaby więc sycącego posiłku, który dostarczyłby odpowiednią ilość kalorii dla regularnie trenującej osoby. Jako dodatek lub wypełniacz sprawdza się jednak idealnie. I w takiej roli występuje w naszym pysznym, wilgotnym i zdrowym brownie. Od razu zaznaczmy – takie brownie będzie świetną przekąską przed i po treningu. Zawartość dyni sprawi, że bez tłuszczu osiągniemy efekt lekkiego, puszystego i wilgotnego ciasta. Co może pójść nie tak?
Dyniowe brownie – składniki
Wiesz co jeszcze jest fajnego w tym przepisie? Potrzebujesz tylko około 25 minut, żeby zrobić 9-12 kawałków. Odliczając oczywiście czas potrzebny na obranie dyni i zblendowanie miąższu! Zaczynajmy!
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki puree z dyni
- 2/3 szklanki masła orzechowego / migdałowego / pistacjowego
- 1/3 szklanki kakao bez cukru
- ¼ szklanki cukru
- 3 łyżki czekoladowego białka w proszku
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- ¼ łyżki przyprawy do pierników lub cynamonu
Dyniowe brownie – przygotowanie
To nie powinno stanowić wyzwania dla nikogo, kto kiedykolwiek piekł jakieś ciasto. W końcu w naszym brownie nie ma ani mąki, ani jajek.
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, średniej wielkości blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
- Podgrzej masło orzechowe w kąpieli wodnej, aż będzie się dało je swobodnie mieszać.
- Wszystkie składniki dokładniej wymieszaj w jednej misce, a następnie wylej na papier do pieczenia i rozprowadź po całej blaszce. Ciasto nie powinno być zbyt wysokie.
- Piecz przez 25 minut na środkowym piętrze piekarnika. Jeśli zależy Ci na ekstra wilgotnych brownie – piecz 20 minut.
Brownie po wyjęciu będą lekko niedopieczone, ale tym się nie przejmuj. Przykryj je kawałkiem ręcznika papierowego (nie dociskaj), pozwól przestygnąć i wsadź do lodówki na całą noc. Rano będzie na Ciebie czekać pyszna przekąska.